Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Racuszki z jabłkiem i cynamonem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Racuszki z jabłkiem to coś pysznego. Najczęściej kojarzą się nam z dzieciństwem. Takich smaków się nie zapomina. Prosto, a zarazem pysznie. Idealne na podwieczorek. Przed podaniem możemy oprószyć je cukrem pudrem.

Racuszki z jabłkiem i cynamonem

Składniki:

Racuszki z jabłkiem i cynamonem

Ciasto:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • około półtorej szklanki mąki tortowej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • cukier do smaku
  • cynamon według uznania

Dodatkowo:

  • 2 średnie jabłka
  • olej do smażenia
  • ewentualnie cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Racuszki z jabłkiem i cynamonem
1. Składniki ciasta przekładamy do miski i miksujemy na gładką masę, cukier dodajemy według uznania jak słodkie chcemy mieć ciasto ( ja dałam 2 płaskie łyżki ) . Mąkę dodajemy stopniowo, ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeżeli ciasto wyjdzie nam zbyt geste możemy dodać trochę mleka, a jeżeli zbyt rzadkie trochę mąki.

2. Jabłka obieramy i kroimy w plasterki.

3. Na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy łyżkę ciasta, plasterek jabłka i znów łyżkę ciasta. Następnie smażymy po kilka minut z każdej strony.

4. Usmażone racuszki osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podajemy, możemy oprószyć je cukrem pudrem.