msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Racuszki z jabłkiem i dynią

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 16

Szybko,tanio,smacznie i zdrowo

Racuszki z jabłkiem i dynią

Składniki:

Racuszki z jabłkiem i dynią

 

  • 0,5 l maślanki
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej (płaska)
  • 3 jajka
  • 1 duże jabłko antonówka
  • 1 szklanka (startej na tarce jarzynowej) dyni
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Racuszki z jabłkiem i dynią
Maślankę roztrzepujemy z jajkami,wsypujemy cukier i cukier waniliowy.Następnie partiami dodajemy mąkę, roztrzepując trzepaczką,aby nie tworzyły się grudki.Obrane jabłko ścieramy na grubej tarce,podobnie dynię (obraną ze skórki i pozbawioną skóry i gąbczastego miąższu z pestkami).Dodajemy do ciasta dynię i jabłko a na koniec łyżeczkę sodki.Mieszamy i od razu przystępujemy do smażenia.Rozgrzewmay olej na patelni i nakładamy łyżką małe porcje ciasta.Smażymy z obu stron na jasnozłoty kolor.Po zdjęciu z patelni osączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i od razu podajemy. Racuszków tych nie trzeba posypywać żadnym cukrem pudrem ani podawać innych dodatków.