iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1175]

Racuszki z kwaśnego mleka i śliwek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Racuszki, placuszki czy naleśniki to ulubione słodkie danie w wielu domach, moje dzieci je uwielbiają i tylko czekają na taki posiłek.

Racuszki z kwaśnego mleka i śliwek

Składniki:

Racuszki z kwaśnego mleka i śliwek

ciasto:

dodatkowo:

  • olej
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Racuszki z kwaśnego mleka i śliwek
Drożdże rozetrzeć z cukrem, mąkę przesiać i wymieszać z dodatkiem szczypty soli, wbić jajka, dolać mleko i płynne drożdże, wymieszać bardzo dokładnie wszystkie składniki ma powstać dość gęste ciasto.

Śliwki wypestkować i pokroić w większą kostkę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać, odstawić na 30 minut do podrośnięcia.

Rozgrzać patelnię i wylać na nią minimalna ilość oleju, następnie kłaść łyżką porcje ciasta, smażyć placuszki na złoty kolor z dwóch stron po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Tagi:

placki racuchy