jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Racuszki z morelami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Orzeźwiające kawałki moreli zanurzone w puszystym cieście to moja propozycja na szybki i smaczny obiadek.

Racuszki z morelami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Racuszki z morelami

CIASTO:

  • 2 jajka,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 3 płaskie łyżki cukru,
  • 1 szklanka mleka,
  • Ok 2 i 1/3 szklanki mąki,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,

DODATKOWO

  • Olej do smażenia,
  • Cukier puder do posypania,
  • Morele do środka (około 400 gram)

Sposób przygotowania:

Racuszki z morelami

ETAP 1

Racuszki z morelami
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę

Jajka wybijamy do miski. Dodajemy do nich cukier i ubijamy na puszystą masę.

ETAP 2

Racuszki z morelami
Do masy jajecznej dodajemy sypkie i płynne składniki

Do ubitej masy jajecznej dodajemy sypkie składniki (mąkę, proszek do pieczenia) oraz wlewamy mleko. Całość miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta.

Gotowe ciasto pozostawiamy na około 15 minut, a między czasie przygotowujemy owoce.

ETAP 3

Racuszki z morelami
Z umytych owoców usuwamy pestki

Morele myjemy, osuszamy i usuwamy z nich pestki.

ETAP 4

Racuszki z morelami
Owoce łączymy z ciastem

Tak przygotowane kroimy na mniejsze części i dodajemy do ciasta. Łączymy je z ciastem za pomocą łyżki.

ETAP 5

Racuszki z morelami
Racuszki smażymy z dwóch stron na złoty kolor

Tak przygotowane owocowe ciasto porcjami wykładamy na rozgrzany olej. Racuszki smażymy z dwóch stron do zrumienienia.

Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.


Tagi:

placki owoce