eliza135

eliza135

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 164]

Racuszki z zsiadłego mleka

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Są pyszne, mięciutkie oraz puszyste i co ważne - pieczemy je bez tłuszczu czyli możemy powiedzieć, że są light.

Racuszki z zsiadłego mleka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Racuszki z zsiadłego mleka

 

Sposób przygotowania:

Racuszki z zsiadłego mleka
Do głębokiej miski przesiałam mąkę. Wlałam zsiadłe mleko oraz wbiłam jajka. Ucierałam łyżką tak, aby powstałam jednolita masa. Następnie wsypałam cukier puder oraz sodę oczyszczoną. Wszystko razem wymieszałam na puszystą i gładką masę. Na rozgrzanej teflonowej patelni formowałam łyżka niewielkie racuszki. Smażyłam je z każdej strony na wolnym ogniu aż uzyskały złoty kolor. Udekorowałam bananami, łyżeczką nutelli oraz powideł. Na środek wsypałam garstkę jagód. Racuszki należy jeść jeszcze cieplutkie.
Racuszki z zsiadłego mleka
Przesiałam mąkę, wbiłam jajka oraz wlałam zsiadłe mleko. Wymieszałam.
Racuszki z zsiadłego mleka
Następnie dodałam sodę oczyszczoną oraz cukier puder. Również wymieszałam.
Racuszki z zsiadłego mleka
Smażyłam je na wolnym ogniu z każdej strony do uzyskania złotego koloru.
Racuszki z zsiadłego mleka
Smażyłam na teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu.

Tagi:

jajko jajka