Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Radomianka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wierzch ciasta można posypać wiórkami kokosowymi.

Radomianka

Składniki:

Radomianka

 

  • Ciasto: 25 dag cukru pudru
  • 10 dag margaryny
  • 3 jaja
  • 25 dag mąki
  • 3,5 dag kakao
  • torebka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki mleka
  • szczypta sody
  • Krem:
  • 25 dag masła roślinnego
  • 7 łyżek cukru
  • szklanka kwaśnego mleka lub śmietany
  • cukier waniliowy
  • Polewa:
  • 4 łyżki cukru
  • łyżka wody
  • 3 dag kakao
  • 1/3 kostki masła
  • wiórka kokosowe

 

Sposób przygotowania:

Radomianka
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym na pulchną masę. Dodawać po jednym żółtku i dalej ucierając. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, wsypać do masy jajecznej i dalej ucierać, wlać mleko, a na końcu pianę ubitą
z białek. Wszystko wymieszać i wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i upiec ciasto.
krem: Masło utrzeć z cukrem, dolewać powoli kwaśne mleko.
Na końcu można dać sok z cytryny.
Polewa: Wszystkie składniki włożyć do garnka, roztopić na małym ogniu, jak się zagotują, zdjąć z ognia i przestudzić.Upieczone ciasto, ostudzić, przeciąć na pół, posmarować kremem, przyłożyć drugą częścią.Polać polewą.

Tagi:

ciasto