jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Rafaello

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Puszysty, lekki biszkopt pod kokosowo-migdałową pierzynką:)

Rafaello

Składniki:

Rafaello

 

 

  • MASA
  • 1 paczka wiórków kokosowych
  • 1 paczka wiórków migdałowych
  • 2 białe czekolady
  • ½ l śmietany kremówki 36%
  • 2 śnieżki

 

Sposób przygotowania:

Rafaello
Oddzielić żółtka od białek.
Białka ubić na sztywno, a następnie dodać cukier kryształ, cukier waniliowy i żółtka. Ubić na jednolitą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
Piec około 20 minut w temperaturze 180 C i odstawić do ostygnięcia.
Przygotować masę.
Śmietanę podgrzać z 1 czekoladą, a następnie dobrze schłodzić. Kiedy kremówka będzie zimna, dodać 2 śnieżki i ubić, pod koniec ubijania wsypać 1/2 paczki wiórków kokosowych, 1/2 paczki wiórków migdałowych i zmiksować.
Gotową masę wyłożyć na przestudzony biszkopt.
Drugą czekoladę rozpuścić na małym ogniu i polać nią placek, robiąc wzorki. Na koniec posypać pozostałą ilością wiórków kokosowych i migdałowych.