gosiek i edzia

gosiek i edzia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 228]

Rafaello 7.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo pyszne i delikatne ciasto

Rafaello 7.

Składniki:

Rafaello 7.

 

  • Biszkopt biały;
  • 1 szkl. mąki tortowej
  • czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • łyżeczka octu
  • 1 szkl. cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Biszkopt ciemny;
  • 1 szkl. mąki tortowej
  • łyżka płaska mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • łyżeczka octu
  • 1 szkl. cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • czubata łyżka kakao
  • Krem;2 tabliczki białej czekolady
  • 20 dag białych michałków
  • 2 opakowania bitej śmietany w proszku
  • 1/2 l śmietany 18%
  • 25 dag wiórków kokosowych
  • 25 dag płatków migdałowych

 

Sposób przygotowania:

Rafaello 7.
Osobno zrób oba biszkopty w ten sam sposób. Białka ubij z cukrem na puszystą masę, dodajemy żółtka utarte z proszkiem do pieczenia, następnie mąkę tortową wraz z ziemniaczaną oraz ocet. Dokładnie wymieszaj i przelej do formy. Pieczemy ok. 30 min. Biały biszkopt po ostudzeniu przekrój na pół, ciemny ma być w całości. Czekolady i cukierki michałki rozpuść w kąpieli wodnej, wlej śmietanę i ostudź. Miksując powoli wsypuj bitą śmietanę w proszku, dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj. Krem podziel na trzy części. Przekładaj nim ciasta, białe- krem- ciemne- krem- białe- krem. Płatki migdałowe lekko zesmaż na suchej patelni i posyp nimi ciasto.