dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Rafaello - ciasto kokosowe z kremem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Bardzo kokosowe ciasto z dużą ilością białek, więc jeśli Wam zostały z wypieków to polecam :) Przekładane delikatną, przepyszną masą.

Rafaello - ciasto kokosowe z kremem

Składniki:

Rafaello - ciasto kokosowe z kremem

ciasto:

  • 8 białek
  • 3 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 200 g drobnych wiórek kokosowych

krem:

 

  • ok. 50 g wiórek kokosowych do posypania po wierzchu ciasta

Sposób przygotowania:

Rafaello - ciasto kokosowe z kremem

ciasto:

Białka ubić z cukrem i proszkiem do pieczenia na sztywną pianę. Żółtka krótko ubić, wlać do białek, wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać wiórki kokosowe, jeszcze raz krótko wymieszać.

Powstałe ciasto podzielić na 2 równe części, wyłożyć do 2 prostokątnych form o wymiarach 32x21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 25 min. Ostudzić.

krem

Do rondelka wlać 1 i 1/2 szklanki mleka, wsypać cukier, zagotować.
W misce ubić żółtka, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i pozostałe 1/2 szklanki mleka. Powstałą mieszankę wlać do zestawionego z palnika gorącego mleka, cały czas przy tym mieszając. Ponownie wstawić na palnik, gotować do zgęstnienia, ok. 20-30 sekund.

Ostudzić.
Do miski wyłożyć masło, miksując, dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu aż do całkowitego zużycia. Na jeden blat ciasta wyłożyć połowę masy, wyrównać. Przyłożyć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć. Na wierzch wyłożyć pozostałą masę, wyrównać, posypać wiórkami kokosowymi.