malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Rafaello kremowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciasto to piekę od dawna i jeszcze się nikomu nie znudziło, gdyż ma niepowtarzalny smak. Możemy dodatkowo posypać płatkami migdałowymi.

Rafaello kremowe

Składniki:

Rafaello kremowe

 

  • Składniki na biszkopt :
  • 5 jajek,
  • szklanka mąki,
  • szklanka cukru,
  • 2 łyżki octu,
  • szczypta soli,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • Składniki pozostałe:
  • 1,5 śmietan fiksy,
  • 3 budynie śmietankowe,
  • 1 litr mleka,
  • puszka mleka słodzonego kondensowanego,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 10 łyżek wiórków kokosowych,
  • 0,5 l śmietany 10 procentowej,
  • 3 opakowania herbatników

Sposób przygotowania:

Rafaello kremowe
Żółtka łączymy z proszkiem do pieczenia roztrzepujemy oraz dodajemy ocet. Białka należy ubić z solą i dodać cukier oraz połączyć z masą żółtkową. Dodajemy mąkę oraz mieszamy wszystko delikatnie, masę wylewamy na blachę prostokątną oraz pieczemy 30 min w temp. 180 stopni. Odstawiamy do przestygnięcia. Budynie przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu na mleku. Wykładamy na biszkopt a gdy budyń przestygnie przykrywamy herbatnikami. Mleko kondensowane wstawiamy w garnek z wodą i gotujemy powoli 2 godziny, studzimy i wykładamy na ciasto. Śmietanę ubijamy z śmietan fiksami 2 łyżkami wiórków i cukrem, i rozkładamy na cieście. Posypujemy całość wiórkami kokosowymi i wstawiamy na dobę do lodówki.