AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Rafaello na krakersach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Szybkie, proste i bardzo smaczne ciasto nie wymagające pieczenia. Krakersy przełożone masą budyniową z dodatkiem kokosu.

Rafaello na krakersach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rafaello na krakersach

 

  • 3 paczki krakersów po 180 g
  • 1,5 l mleka
  • 4 żółtka
  • 1 szkl. maki pszennej
  • 1/2 szkl. budyniu waniliowego lub mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szkl. cukru
  • cukier waniliowy 16 g
  • 300 g wiórków kokosowych
  • garść siekanych migdałów.

 

  • POLEWA:
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 6-8 łyżek mleka
  • czubata łyżka masła
  • 2 łyżeczki kakao.

Sposób przygotowania:

Rafaello na krakersach
Na blaszce ok. 25x35 cm układamy warstwę krakersów, można od razu przygotować krakersy na dwie kolejne warstwy. Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym i niewielką ilością mleka, następnie dodajemy 1/2 litra mleka oraz stopniowo mąkę i budyń, dokładnie mieszamy. Resztę mleka gotujemy i do gotującego wlewamy masę budyniową, zmniejszamy ogień, cały czas mieszamy, żeby się nie przypaliło. Do gorącego budyniu wsypujemy wiórki kokosowe - troszkę zostawiamy do posypania ciasta. Dokładnie mieszamy masę i od razu wykładamy połowę masy na krakersach, wyrównujemy i układamy następną warstwę krakersów. Na krakersy kładziemy pozostałą masę budyniową i kolejną warstwę krakersów. POLEWA: W garnuszku podgrzewamy czekoladę z mlekiem, łyżką masła i 2 łyżeczkami kakao, cały czas mieszamy, aż do rozpuszczenia czekolady. Gorącą masą smarujemy wierzch ciasta, posypujemy wiórkami kokosowymi i siekanymi migdałami. Po przestygnięciu ciasto wkładamy do lodówki. U mnie było rozkrojone jeszcze ciepłe i nawet się nie rozpływało. SMACZNEGO :)
Rafaello na krakersach
Dno blaszki ok. 25x35 cm wykładamy krakersami, od razu szykujemy dwie kolejne warstwy.
Rafaello na krakersach
Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy mleko, mąkę i budyń.
Rafaello na krakersach
Do gorącego budyniu wsypujemy wiórki kokosowe.
Rafaello na krakersach
Na krakersy wykładamy połowę masy budyniowo-kokosowej, znowu krakersy oraz resztę masy i trzecią warstwę krakersów.

Tagi:

czekolada mak