SUPERPRZEPIS

Rafaello na krakersach - bez pieczenia

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Rafaello na krakersach - bez pieczenia

Bardzo smaczna i szybka, bo bez pieczenia, wersja tradycyjnego ciasta rafaello. Słone krakersy świetnie komponują się ze słodką masą.

Składniki:

Rafaello na krakersach - bez pieczenia

 

  • 250g margaryny,
  • 750ml mleka,
  • 2 budynie waniliowe,
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • 1 i 1/2 szklanki cukru,
  • 200g wiórków kokosowych,
  • 100g płatków migdałowych,
  • szklanka śmietanki 36%,
  • 50g białej czekolady,
  • 300g krakersów,
  • 50g mlecznej i 50g gorzkiej czekolady,
  • 2 łyżki śmietanki 30%.

Sposób przygotowania:

Rafaello na krakersach - bez pieczenia
W szklance mleka rozrobić budynie oraz mąkę. Resztę mleka zagotować. Na gotujące się mleko wlać budynie, stale mieszając, gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje. Przykryć folią i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Margarynę utrzeć na puch, stopniowo dosypywać cukier. Dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej. Czekoladę połamać na kawałki, stopić na parze. Przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno. Dodać stopioną czekoladę, krótko zmiksować.

Do masy budyniowej dodać ubitą śmietankę, chwilę miksować. Następnie dodać do masy wiórki kokosowe oraz płatki migdałowe. Całość dokładnie wymieszać.

Na dnie blaszki o wym. 23x33cm ułożyć warstwę krakersów i rozsmarować połowę masy. Przykryć drugą warstwą krakersów oraz resztą masy. Rozłożyć ostatnią warstwę ciastek.

Czekolady połamać na kawałki wraz ze śmietanką stopić na parze. Lekko przestudzić i polać wierzch ciasta. Posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto przechowywać w lodówce.

Tagi:

czekolada