gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Rafaello z adwokatem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

bardzo dobre ciacho, polecam

Rafaello z adwokatem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rafaello z adwokatem

 

  • BISZKOPT
  • 6 jajek
  • 6 łyżek mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek cukru
  • MASA
  • 6 żółtek
  • 1 litr mleka
  • 4 łyżki mąki
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 2 kieliszki adwokata
  • DODATKOWO
  • dżem brzoskwiniowy lub pomarańczowy
  • 1 kieliszek przegotowanej wody
  • 1 kieliszek spirytusu
  • pół opakowania cukru wanilinowego
  • 1 opakowanie migdałów
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka margaryny

Sposób przygotowania:

Rafaello z adwokatem
BISZKOPT: Białka ubić, dodać cukier. Ubić na sztywno. Następnie dodać żółtka i ubić na małych obrotach. Później dodać przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Utrzeć łyżką. Przelać na brytfannę wysmarowaną masłem i piec ok. 25 minut w 180 st. Po upieczeniu wyjąć, ostudzić, przeciąć wzdłuż na pół. MASA: Większą część mleka zagotować. W mniejszej rozmącić mąki i żółtka oraz cukier wanilinowy. Gdy mleko się zagotuje wlać rozmącone składniki. Budyń odstawić do ostudzenia. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po trochu budyniu. Na koniec wlać adwokata. Utrzeć wszystko mikserem. Biszkopta (dolną i górną część namoczyć ponczem). PONCZ: wodę i spirytus wymieszać, dodać cukier wanilinowy. Dolną część biszkopta wysmarować dżemem. Polać po nim połowę masy, przykryć drugą połową biszkopta. Wyłożyć resztę masy. Migdały uprażyć na margarynie i cukrze. Zimne wyłożyć na placek. Wstawić do lodówki jeszcze na 2 godziny.
Rafaello z adwokatem
Biszkopta przeciąć na pół, obie części namoczyć ponczem
Rafaello z adwokatem
Przygotować budyń i zimny wymieszać z utarta margaryną i cukrem. Polać adwokatem.
Rafaello z adwokatem
Dolną część biszkopta przełożyć dżemem i połową masy. Przykryć drugim biszkoptem i pozostałością masy.
Rafaello z adwokatem
Uprażone na patelni migdały z maragryna i cukrem przełożyć na placek.