monnissia1990

monnissia1990

Kucharz
[Przepisów: 19]

Rafaello z budyniem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto na urodziny ,imieniny , sobotnie i niedzielne popołudnie przy małej czarnej , albo cappuccino .

Rafaello z budyniem

Składniki:

Rafaello z budyniem

 

  • Biszkopt:

 

  • 7 jajek
  • 1,5 szk. mąki tortowej
  • nie pełna szk. cukru
  • 1 łyżka octu
  • mały proszek do pieczenia
  • cukier waniliowy

 

  • Krem:

 

  • 3 budynie smietankowe bez cukru
  • 1l mleka + szkl mleka
  • 2 łyzki mąki tortowej
  • 8 łyzek cukru
  • kostka margaryny Kasi lub masła

 

  • Wiórki:

 

  • 1 paczka wiórek kokosowych
  • łyzka masła lub margaryny
  • 1 łyzka cukru

Sposób przygotowania:

Rafaello z budyniem
Biszkopt - PRZYGOTOWANIE: Oddzielic żółtka od białek .Białka ubic z cukrem i cukrem waniliowym na sztywna piane . Żółtka utrzec z octem. Do żóltek dodac ubite białka i delikatnie wymieszac z maka i proszkiem . Piec ok 15- 20min w temp. 180 CKrem - PRZYGOTOWANIE: Budyń połączyć z cukrem i mąką w szklance mleka . Pozostałą część mleka zagotować . Do gotującego się mleka wlać rozrobiony budyń i gotować do zgęstnienia . Wystudzić . Wystudzony budyń utrzeć na jednolitą masę z margaryną lub masłem. Wiórki - PRZYGOTOWANIE: ns patelni rozpuścić tłuszcz , na roztopiony łuszcz wsypać wiórki i cukier . Smażyć do do momentu aż wiórki będą złote . Jeżeli dodamy mleko będą wilgotne. Ciasto - WERSJA KOŃCOWA Ostudzony biszkopt przekroić na pół . Masę budyniową podzielić na 3 części . 2/3 przełożyć na pierwszy biszkopt i przykryć drugim biszkoptem. na wierzch wyłożyć resztę masy i rozsmarować . Wierzch posypać usmażonymi i zimnymi wiórkami .