czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Rafaello z mleczkiem kokosowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pyszna wersja rafaello, które smakiem bardzo przypomina kupne czekoladki. Lekki spód z białek i puszysta masa kokosowo- czekoladowa. Pycha!

Rafaello z mleczkiem kokosowym

Składniki:

Rafaello z mleczkiem kokosowym

Ciasto:

Masa:

Polewa:

Sposób przygotowania:

Rafaello z mleczkiem kokosowym
1. Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Dodać przesianą mąkę ziemniaczaną oraz wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać szpatułką. Masę wylać na blaszkę o wym. 24x24cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 25-30 minut w temp. 180st. Ostudzić i odkleić papier. Ciasto wyłożyć z powrotem na blaszkę.

2. Śmietankę podgrzać, dać połamane czekolady, wymieszać. Ostudzić i wstawić na całą noc do lodówki. Następnego dnia ubić na sztywno. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, przestudzić.DO śmietany dodać mleczko oraz przestudzoną, ale płynną żelatynę. Krótko zmiksować. Masę wylać na ciasto. Schłodzić.

3. Masło z czekoaldą stopić na parze. Gdy masa będzie wyglądać tak, jakby się miała zważyć dodać mleko i, stale mieszając, podgrzewać, aż polewa stanie sie gładka. Ostudzić i wylać na wierzch ciasta. Posypać wiórkami kokosowymi.