anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Ragoût z jelenia z jabłkiem i śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mięso z jelenia długo marynowane w winie i przyprawach jest niezwykle kruche i aromatyczne. Poza walorami smakowymi jest dobrym źródłem białka, potasu i magnezu, a jednocześnie ma niską zawartość sodu.

Ragoût z jelenia z jabłkiem i śliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ragoût z jelenia z jabłkiem i śliwkami

 

MARYNATA:

Sposób przygotowania:

Ragoût z jelenia z jabłkiem i śliwkami
Wszystkie składniki marynaty zagotować i odstawić do przestygnięcia. Mięso opłukać, osuszyć, zalać przestygniętą marynatą i odstawić na 2 dni do lodówki w zamkniętym pojemniku.

Zamarynowane mięso pokroić w sporą kostkę, dodać gałązkę świeżego rozmarynu, ziarenka jałowca i ziela angielskiego oraz grubo mielony czarny pieprz. Wymieszać i odstawić na 1 godzinę.

Na rozgrzanym w rondlu oleju podsmażyć mięso, następnie dodać cebulę, a po chwili wlać część bulionu i dusić na wolnym ogniu około pół godziny.

Następnie dodać posiekane migdały, obrane ze skórki i starte na tarce jabłko, pokrojone na mniejsze kawałki suszone śliwki i miód. Wlać przecedzoną marynatę i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie, w razie potrzeby dolewając kolejną porcję bulionu.


Ragoût z jelenia z jabłkiem i śliwkami
Składniki marynaty zagotować w rondelku.
Ragoût z jelenia z jabłkiem i śliwkami
Udziec z jelenia opłukać, osuszyć i włożyć do marynaty.
Ragoût z jelenia z jabłkiem i śliwkami
Mięso w marynacie trzymać w lodówce 2 dni.
Ragoût z jelenia z jabłkiem i śliwkami
Pokrojone mieso wymieszać z przyprawami.