Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Ragout z makaronem razowym

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

na pożywny i smaczny obiad dla 3 osób

Ragout z makaronem razowym

Składniki:

Ragout z makaronem razowym

 

  • 30 dkg mięsa mielonego z łopatki,
  • 1 mała cebula,
  • 1 mała marchewka,
  • 1/3-1/2 strąka papryki żółtej,
  • 1/3 strąka papryki czerwonej,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 puszka pomidorów pelati,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • kawałek zielonej części pora,
  • 1 garść zielonych oliwek,
  • 6-8 garści makaronu razowego kolanka,
  • 2 łyżki oliwy,
  • kilka gałązek natki pietruszki,
  • do smaku: papryka słodka, oregano,
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego,
  • 3 łyżeczki sosu chili z czosnkiem

 

Sposób przygotowania:

Ragout z makaronem razowym
Wszystkie warzywa oczyściłam i opłukałam. Marchewkę starłam na tarce jarzynowej, cebulę i papryki pokroiłam w kostkę, czosnek przecisnęłam przez praskę, pora pokroiłam z ćwierć plasterki. W rondlu rozgrzałam olej, dodałam cebulkę i marchew a gdy lekko się podsmażyły wrzuciłam mięso i smażyłam mieszając aż zaczęło się rumienić. Dodałam pomidory (400g), koncentrat, czosnek, sos sojowy i trochę wody - dusiłam 40 min. na małym ogniu - jeśli sos za bardzo zgęstnieje można podlać jeszcze niewielką ilością wody. Następnie dodałam troszkę oregano, sos chili, posiekaną paprykę i pora, dusiłam jeszcze 10 min. - ragout powinno być gęste. Doprawiłam jeszcze papryką słodką, sprawdziłam słoność - dla mnie była wystarczająca. Makaron ugotowałam al'dente w lekko posolonym wrzątku, odcedziłam. Wyłożyłam na talerze i polałam ragout, posypałam posiekanymi oliwkami i natką pietruszki