caroline1983

caroline1983

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 322]

Rahat Lokum czyli Rachatłukum

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Przepis znalazłam w starych zeszytach. Moim zdaniem dosc ciekawy.

Rahat Lokum czyli Rachatłukum

Składniki:

Rahat Lokum czyli Rachatłukum

 

  • 45 dag cukru
  • 1 i 1/4 szklanki wody
  • 1 duża łyżka aromatu cytrynowego
  • 8 łyżek mąki ziemniaczanej
  • około 4 łyżek zimnej wody
  • olej
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Rahat Lokum czyli Rachatłukum
Wymieszać cukier z 1 i 1/4 szklanki wody i mieszając podgrzewać do zagotowania. Gotować około 20 minut na średnim ogniu, aż powstanie gęsty syrop. Zdjąć z ognia. Aromat wymieszać z 4 łyżkami wody i mąką ziemniaczaną. Mieszając wlewać do syropu mąkę z aromatem. Mieszać przez minutę, aż powstanie przezroczysta, gęsta masa. Wlać do formy wysmarowanej olejem i pozostawić na noc w chłodnym miejscu. Pokroić w kostkę i obtoczyć w cukrze pudrze. Przepis znalazłam w starych zeszytach. Moim zdaniem dosc ciekawy.

Tagi:

rachatłukum