monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1242]

Rajski torcik Moniki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatny torcik bez tłuszczu, ale z dużą ilością owoców, także tych egzotycznych. Świeża, w sensie na surowo papaja i karambola mi nie posmakowały, ale torcik wyszedł z nich pierwsza klasa:)pięknie zapraszam:)

Rajski torcik Moniki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Rajski torcik Moniki

 

Sposób przygotowania:

Rajski torcik Moniki

Biszkopty:

Rajski torcik Moniki
do ubitych białek dodawać po jednym żółtku

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać po łyżeczce ksyliotlu i mieszać do rozpuszczenia. Dodać po jednym żółtku, zmiksować. Do masy jajecznej przesiać mąkę z kakao i dokładnie ale bardzo delikatnie wymieszać.

ETAP 2:

Rajski torcik Moniki
ciasto wyłożyć do tortownicy i piec w 170 st

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę. Wyrównać . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st i piec około 15-18 minut. Wyjąć z piekarnika. Ostudzić. Rozkroić na pół. Można również podzielić składniki na pół i upiec dwa osobne blaty.

Masa budyniowo-limonkowa:

Rajski torcik Moniki
ugotowany budyń wymieszać z skórką limonki i żelatyną

Z limonki zetrzeć skórkę i wycisąać sok. Sok wymieszać z żelatyną i zostawić do napęcznienia. Mleko wymieszać z wodą. Odlać 50 ml, do której dodać proszek budyniowy i dokładnie wymieszać. Resztę płynu zagotować z ksylitolem. Dodać mieszankę budyniową i zagotować. Gotować około 1 minuty stale mieszając. Zdjąć z ognia i dodać skórkę limonową i namoczona żelatynę. Mieszać do jej rozpuszczenia.

ETAP 4:

Rajski torcik Moniki
do budyniu dodać pokrojonego banana i wymieszać

Banana pokroić w małą kostkę i dodać do budyniu, wymieszać.

ETAP 5:

Rajski torcik Moniki
wokół tortownicy wyłożyć karambole i wylać budyń

Karambolę pokroić w cienkie plasterki. Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta, zapiąć obręcz tortownicy i ułożyć do około plastry owocu. Następnie ostrożnie wylać biszkopt, zostawić do ostygnięcia, po czym ułożyć drugi biszkopt, wstawić do lodówki.

masa z papaji:

Rajski torcik Moniki
papaję zmiksować z jogurtem i rozpuszczoną żelatyna

W małej miseczce wymieszać żelatynę z 2 łyżkami wody, zostawić do napęcznienia. Papaje obrać, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do pojemnika blendera. Zmiksować. Dodać jogurt i ponownie zmiksować. Następnie rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę ( rozpuścić w mikrofali lub w kąpieli wodnej) i po raz ostatni zmiksować.

Masę ostrożnie wylać na biszkopt i wstawić do lodówki na 15-18 minut. W miedzy czasie owoce do dekoracji pokroić w cienkie plastry i osuszyć ręcznikiem papierowym z nadmiaru soku, po czym ułożyć na wierzchu tortu. Wstawić do lodówki na kilka godzin,a najlepiej na całą noc.