iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Rajskie babeczki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Pyszne i bardzo ładnie wyglądające babeczki mają w sobie wszystko czego nam potrzeba dla osiągnięcia przyjemności.

Rajskie babeczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rajskie babeczki

 

  • ciasto:
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • masa:
  • 250 ml śmietany 30%
  • 25 dag serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka likieru kokosowego
  • dodatkowo:
  • 1/2 szklanki naparu dobrej kawy
  • 1 łyżka likieru kokosowego
  • mandarynki, brzoskwinie i ananasy z puszki

Sposób przygotowania:

Rajskie babeczki
ciasto: Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli do ubitych białek dodać cukier i ubić na szklistą bezę, następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać i połączyć z masą jajeczna. Małe formy do tart wysmarować tłuszczem i napełnić ciastem, piec w 180 st około 20 minut ( nam wyszło 10 sztuk) Zimne babeczki nakłuć w kilku miejscach wykałaczką i nasączyć kawą wymieszaną z likierem kokosowym. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i połączyć z serkiem na koniec dodać likier kokosowy i delikatnie wymieszać. Wierzch babeczek posmarować delikatnie kremem i ułożyć na nim sporą ilość odsączonych z zalewy owoców które przykryć pozostałym kremem po wierzchu posypać czekoladą i płatkami kokosowymi. Przygotowane babeczki odstawić do lodówki do zastygnięcia.
Rajskie babeczki
Małe formy wysmarować tłuiszczem i napełnić ciastem.
Rajskie babeczki
Do naparu z kawy dodać likier i wymieszać.
Rajskie babeczki
Upieczone babeczki nakłuć wykałaczką.
Rajskie babeczki
Na babeczkach rozsmarować krem i ułożyć owoce.