olusssiAA

olusssiAA

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 63]

Ratatouille w cukinii

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 290
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Mój sposób na kuchnię francuską i danie rodem z Prowansji - delikatne, duszone warzywa z dodatkiem białego wina. Prawdziwa, kulinarna uczta!

Ratatouille w cukinii

Składniki:

Ratatouille w cukinii

 

  • 4 okrągłe cukinie,
  • 1 mała cukinia,
  • 2 czerwone papryki,
  • 3-4 duże, mięsiste pomidory,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • kilka gałązek świeżej bazylii i oregano,
  • gałązka świeżego tymianku,
  • 150 ml białego, wytrawnego wina,
  • łyżka oleju,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Ratatouille w cukinii
1. Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osuszyć. Z pomidorów zdjąć skórę, z papryk usunąć gniazda nasienne. Świeże zioła posiekać. 2. Z okrągłych cukinii odciąć wierzchy (zachować), wydrążyć środek zachowując ściankę o grubości ok. 1 cm, wydrążony miąższ pokroić w kostkę. Wydrążone cukinie blanszować w lekko osolonym wrzątku (ok. 7 minut), odsączyć i dokładanie osuszyć. 3. Papryki, pomidory i cukinię pokroić w kostkę o boku 1 cm. Cebulę posiekać w drobną kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę. 4. W garnku rozgrzać łyżkę oleju, na rozgrzany olej wrzucić cebulę i czosnek, smażyć ok. 2 minut. Dodać paprykę i cukinię (jeżeli to konieczne podlać niewielką ilością wody - ok. 1/5 szklanki), duś 8-10 minut. 5. Następnie, do przesmażonych warzyw dodać pomidory, podlać winem i dusić pod przykryciem przez 15 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i świeżymi ziołami (bazylią, oregano i tymiankiem), gotować jeszcze 5 minut by smaki się przeszły. 5. Ratatouille rozlać do cukiniowych miseczek, przykryć odciętymi wierzchami. Podawać z ciemnym pieczywem. UWAGA! Z podanych porcji wychodzi bardzo duża ilość ratatouille, która nawet po rozlaniu do cukiniowych miseczek, pozostanie jeszcze na kolejne 2-4 porcje.

Tagi:

cukinia