WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Ratatouille warzywne z imbirem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pachnące latem duszone w pomidorach warzywa z dodatkiem imbiru, który wzmocnił smak potrawy.

Ratatouille warzywne z imbirem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ratatouille warzywne z imbirem

 

Sposób przygotowania:

Ratatouille warzywne z imbirem
Cukinię i paprykę myjemy. Cebulę cukrową obieramy i kroimy w dosyć grubą kostkę. Z papryki wydrążamy gniazda nasienne i kroimy tak jak cebulę. Z cukinii odcinamy tylko końcówki i kroimy ze skórką w grubą kostkę. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy i wrzucamy po kolei cebulę, paprykę i cukinię. Solimy i pieprzymy do smaku. Chwilę podsmażamy i zalewamy pomidorami z puszki. Imbir obieramy i ścieramy na drobnej tarce, wrzucamy do sosu. Doprawiamy też szczyptą ziół prowansalskich i dusimy, aż warzywa będą odpowiednio miękkie.
Ratatouille warzywne z imbirem
Paprykę kroimy w drobną kostkę, mogą być różne kolory.
Ratatouille warzywne z imbirem
Cebula cukrowa ma znacznie delikatniejszy, słodki smak.
Ratatouille warzywne z imbirem
Warzywa chwilę podsmażamy i zalewamy pomidorami.