Ratatuj
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Jaja, przystawki i dodatki na Wielkanoc

magdalennab - autor przepisu Ratatuj offline

Szef Kuchni
Przepisy: 43
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Ratatuj
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 9

Ratatouille podaje się na ciepło, często udekorowane gałązką tymianku, posypane fetą.


trudność: łatwe
czas:

Ratatuj - SKŁADNIKI:

  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 2 szt.kurzetek (młode cukinie wielkości większego ogórka gruntowego)
  • 1-2 mały bakłażan
  • 4 pomidory
  • 3 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cytryna
  • kilka listków bazylii
  • zioła: po łyżeczce suszonego tymianku, rozmarynu, cząbru i estragonu,ziół prowansalskich
  • 1 łyżka masła
  • oliwa

Ratatuj - PRZYGOTOWANIE:

Pomidory parzymy we wrzątku i obieramy ze skóry. Kroimy w kostkę 2/2 cm. Szalotkę, paprykę, kroimy w kostkę 1,5/1,5cm. Bakłażany i cukinię kroimy w krążki ok1,5 cm grubości [ co do bakłażana przed dodaniem go na patelnię Nie obieramy go, gdyż owoc utraciłby wiele wartości odżywczych. Po pokrojeniu Posypujemy go solą i skrapiamy sokiem z cytryny, żeby pozbyć się ewentualnej goryczki miąższu.odstawiamy na durszlak na ok20-30min aby gorzki sok odciekł] Na odrobinie oliwy przesmażamy (bez koloru) rozgnieciony czosnek i szalotkę, dodajemy pozostałe warzywa. Smażymy ok. 1 min. Wyjmujemy warzywa i do naczynia dodajemy pomidory, dusimy około 5 min. na wolnym ogniu, aż pomidory się rozgotują i odparują. Do pomidorów dodajemy pozostałe warzywa oraz sparzoną i posiekaną skórkę z cytryny. Na koniec dodajemy masło i posiekaną bazylię. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i ziołami.Dusimy aż warzywa będą miękkie. Ratatouille podaje się na ciepło, często udekorowane gałązką tymianku, posypane fetą Bon appétit!



Zobacz także książkę kucharską Kuchnia francuska



Komentarze do Ratatuj (strona 1 z 2)  
Gość

pokiwany
gość

2008-11-13 17:45
mniam
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

anonim
gość

2008-11-25 11:47
to pyszne jest
Skomentuj
Oceń:
0
Magdusia1312

Magdusia1312
offline

2008-12-02 16:31
mniam! Pychota...
jak z te bajki o tym szczurku :D
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

krytykos
gość

2009-01-07 20:32
Bajka o szczurku ale żeś dała!
Kompletna porażka!
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Chłopskie podniebienie;P
gość

2009-02-04 14:30
Beznadziejny przepis;/ Zrobilam wszystko jak tu pisze i wyszlo paskudne ;P Równie dobrze moglabym wszystko osobno na surowo zjadac;P
nie polecam!!!
Skomentuj
Oceń:
-2
Gość

Wera
gość

2009-02-08 19:39
nie zgadzam sie z chłopskim poniebieniem danie to jest pycha jeszcze nigdy nie jadłam czegos tak pysznego ale i ta bajka jest bardzo fajna najbardziej mi sie podobał i ciągle podoba szczurek mały kucharz z niego jest.W kazdym razie polecam i danie i bajke Rataaouille
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

rat....tatuj:)
gość

2009-01-23 13:54
do krytykos- ratatuj oprócz potrawy jest również animowanym filmem, w której główną postacią jest właśnie ÓW szczur- (Magdusia wspomina) i jest ON świetnym kucharzem;) polecam oglądnąć. Przyjemna bajka o gotowaniu i nie tylko
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

rrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
gość

2009-02-08 19:41
[]
ddddddddddddddddddddddddddddd
Skomentuj
Oceń:
-6
Gość

ewelina
gość

2009-02-12 19:08
yftregfkfhi
Skomentuj
Oceń:
-6
Gość

bartek
gość

2009-02-12 19:14
jak sie robi sok ananasowy
Skomentuj
Oceń:
-1
Gość

ewelina
gość

2009-02-12 19:15
bartek napisał(a):

jak sie robi sok ananasowy

kochamy cie
Skomentuj
Oceń:
0
booboo

booboo
offline

2009-07-19 13:47
do ulubionych:)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Koszyczek Wielkanocny Sałatka makaronowa z kurczakiem i szparagami Żurek  Wielkanocny z chrzanem
Mazurek Wielkanocny - Zająć Wielkanocny koszyczek drożdżowy Deser z biszkoptami,bitą śmietaną i dżemem
Zwierzaki cudaki Warzywne sajgonki w papierze ryżowym Warzywne szaleństwo z sushi
Warzywna zapiekanka zatopiona w wegańskim serze Puszysty jak chmurka omlet w towarzystwie warzyw Owocowy zawrót głowy z nutą cynamonu
Dziś moderatorami są
zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

  • Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne

    Weź udział w konkursie. Odpowiedz na kilka prostych pytań związanych z Wielkanocnym Wydaniem Specjalnym 2014 i wygraj książkę Smaczna Polska autorstwa Magdy Gessler. Nagradzamy aż 10 osób!

1 2 3 4 5
 
 
 
Sonda
Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

 
 Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

głosuj
 
Ostatnio komentowane