Ratatuj
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Jaja, przystawki i dodatki na Wielkanoc

magdalennab - Przepis na: Ratatuj offline

Szef Kuchni
Przepisy: 43
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Ratatuj
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 9

Ratatouille podaje się na ciepło, często udekorowane gałązką tymianku, posypane fetą.


trudność: łatwe
czas:

Ratatuj - SKŁADNIKI:

Ratatuj - PRZYGOTOWANIE:

Pomidory parzymy we wrzątku i obieramy ze skóry. Kroimy w kostkę 2/2 cm. Szalotkę, paprykę, kroimy w kostkę 1,5/1,5cm. Bakłażany i cukinię kroimy w krążki ok1,5 cm grubości [ co do bakłażana przed dodaniem go na patelnię Nie obieramy go, gdyż owoc utraciłby wiele wartości odżywczych. Po pokrojeniu Posypujemy go solą i skrapiamy sokiem z cytryny, żeby pozbyć się ewentualnej goryczki miąższu.odstawiamy na durszlak na ok20-30min aby gorzki sok odciekł] Na odrobinie oliwy przesmażamy (bez koloru) rozgnieciony czosnek i szalotkę, dodajemy pozostałe warzywa. Smażymy ok. 1 min. Wyjmujemy warzywa i do naczynia dodajemy pomidory, dusimy około 5 min. na wolnym ogniu, aż pomidory się rozgotują i odparują. Do pomidorów dodajemy pozostałe warzywa oraz sparzoną i posiekaną skórkę z cytryny. Na koniec dodajemy masło i posiekaną bazylię. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i ziołami.Dusimy aż warzywa będą miękkie. Ratatouille podaje się na ciepło, często udekorowane gałązką tymianku, posypane fetą Bon appétit!



Zobacz także książkę kucharską Kuchnia francuska


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ratatuj (strona 1 z 2)  
Gość

pokiwany
gość

2008-11-13 17:45
mniam
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

anonim
gość

2008-11-25 11:47
to pyszne jest
Skomentuj
Oceń:
0
Magdusia1312

Magdusia1312
offline

2008-12-02 16:31
mniam! Pychota...
jak z te bajki o tym szczurku :D
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

krytykos
gość

2009-01-07 20:32
Bajka o szczurku ale żeś dała!
Kompletna porażka!
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Chłopskie podniebienie;P
gość

2009-02-04 14:30
Beznadziejny przepis;/ Zrobilam wszystko jak tu pisze i wyszlo paskudne ;P Równie dobrze moglabym wszystko osobno na surowo zjadac;P
nie polecam!!!
Skomentuj
Oceń:
-2
Gość

Wera
gość

2009-02-08 19:39
nie zgadzam sie z chłopskim poniebieniem danie to jest pycha jeszcze nigdy nie jadłam czegos tak pysznego ale i ta bajka jest bardzo fajna najbardziej mi sie podobał i ciągle podoba szczurek mały kucharz z niego jest.W kazdym razie polecam i danie i bajke Rataaouille
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

rat....tatuj:)
gość

2009-01-23 13:54
do krytykos- ratatuj oprócz potrawy jest również animowanym filmem, w której główną postacią jest właśnie ÓW szczur- (Magdusia wspomina) i jest ON świetnym kucharzem;) polecam oglądnąć. Przyjemna bajka o gotowaniu i nie tylko
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

rrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
gość

2009-02-08 19:41
[]
ddddddddddddddddddddddddddddd
Skomentuj
Oceń:
-6
Gość

ewelina
gość

2009-02-12 19:08
yftregfkfhi
Skomentuj
Oceń:
-6
Gość

bartek
gość

2009-02-12 19:14
jak sie robi sok ananasowy
Skomentuj
Oceń:
-1
Gość

ewelina
gość

2009-02-12 19:15
bartek napisał(a):

jak sie robi sok ananasowy

kochamy cie
Skomentuj
Oceń:
0
booboo

booboo
offline

2009-07-19 13:47
do ulubionych:)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Dżem dyniowo-pomarańczowo-cytrynowy Najprostsza tarta grzybowa Pieczone udka z kurczaka
Papryka w słoikach Sałatka z ryżu jajek i kukurydzy Karczek gotowany
Kotlety z tofu i indykiem Półksiężyce z dyni na klarowanym masełku Kluseczki z kaszy jaglanej i twarogu
Słoneczny sernik dyniowy Chleb z dynią i kaszą jaglaną Gryczane knedle

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane