magdalennab

magdalennab

Szef Kuchni
[Przepisów: 43]

Książka Kucharska: Jaja, przystawki i dodatki na Wielkanoc

Ratatuj

  • 18
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Ratatouille podaje się na ciepło, często udekorowane gałązką tymianku, posypane fetą.

Ratatuj

Składniki:

Ratatuj

 

Sposób przygotowania:

Ratatuj

Pomidory parzymy we wrzątku i obieramy ze skóry. Kroimy w kostkę 2/2 cm. Szalotkę, paprykę, kroimy w kostkę 1,5/1,5cm. Bakłażany i cukinię kroimy w krążki ok1,5 cm grubości [ co do bakłażana przed dodaniem go na patelnię Nie obieramy go, gdyż owoc utraciłby wiele wartości odżywczych. Po pokrojeniu Posypujemy go solą i skrapiamy sokiem z cytryny, żeby pozbyć się ewentualnej goryczki miąższu.odstawiamy na durszlak na ok20-30min aby gorzki sok odciekł] Na odrobinie oliwy przesmażamy (bez koloru) rozgnieciony czosnek i szalotkę, dodajemy pozostałe warzywa. Smażymy ok. 1 min. Wyjmujemy warzywa i do naczynia dodajemy pomidory, dusimy około 5 min. na wolnym ogniu, aż pomidory się rozgotują i odparują. Do pomidorów dodajemy pozostałe warzywa oraz sparzoną i posiekaną skórkę z cytryny. Na koniec dodajemy masło i posiekaną bazylię. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i ziołami.Dusimy aż warzywa będą miękkie. Ratatouille podaje się na ciepło, często udekorowane gałązką tymianku, posypane fetą Bon appétit!


Zobacz także książkę kucharską Kuchnia francuska