iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Ratatuj na białym winie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne ratatuj na białym winie

Ratatuj na białym winie

Składniki:

Ratatuj na białym winie

 

 

Sposób przygotowania:

Ratatuj na białym winie
Cukinię myjemy i kroimy w kosteczkę. Bakłażana obieramy i kroimy w kosteczkę. Cebulę siekamy.Paprykę żółtą i czerwoną myjemy osuszamy , usuwamy białą błonkę i gniazda nasienne. Kroimy w kosteczkę. Czosnek kroimy w płatki. Na dużej patelni rozpuszczamy masło podsmażamy cebulkę i czosnek , po chwili dodajemy pokrojone warzywa. Smażymy chwilę ok 6 min. Solimy do smaku. Zalewamy winem. Mieszamy i powiększamy ogień aby zredukować wino. Podlewamy bulionem i dusimy do miękkości warzyw. Doprawiamy solą ,pieprzem i papryką słodką . Na koniec można dodać odrobinę zasmażki II stopnia. W tum celu rozpuszczamy drugą łyżkę masła dodajemy łyżkę maki i smażymy chwilę mieszając - dodajemy na patelnie z warzywami. Podajemy ozdobione nitkami chili.