Ratatuja z kuskusem z parówkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Danie typu jednogarnkowe, szybkie i mojemu dziecku bardzo smakuje - rzecz jasna dla mnie bez mięsa a dla niej z parówkami.

Ratatuja z kuskusem z parówkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ratatuja z kuskusem z parówkami

 

  • Wersja wegetariańska
  • 6 pomidorów podłużnych
  • 1 cukinia
  • 2 słodkie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 kolorowe papryki
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki masła
  • niedźwiedziego, 1 łyżeczka czubrycy zielonej, 1 łyżeczka zmielonej kolendry (można użyć gotowej np. zioła prowansalskie)
  • kilka gałązek koperku
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 3 krople tobasco
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 - 1 szklanki wrzącej wody
  • pół szklanki - 1 szklanki kus kus porcja w zależności od potrzeb
  • Wersja mięsna:
  • 3 parówki - o jak największej zawartości mięsa ja użyłam parówki dla dzieci z piersi indyczej

Sposób przygotowania:

Ratatuja z kuskusem z parówkami
Robimy ratatuję: pomidory umyć sparzyć, zdjąć skórę. Połowę pokroić w kostkę. Połowę zetrzeć na tarce. Cukinię umyć, odciąć ogonki, połowę pokroić w kostkę, połowę zetrzeć na tarce. Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. podgrzać w rondlu olej, dodać masło, zeszklić 5 min pokrojoną cebulę i czosnek, dodać paprykę i dusić pod przykryciem 10 minut. Następnie dodać pokrojone pomidory i cukinię - te starte też. Dodać ocet, mieszankę ziół, tobasco. Dusić do miękkości pod przykryciem czasem mieszając. Dolać wodę, zamieszać wsypać kus kus i mieszać. Dodać pokrojony koperek. Kus kus przez 5 minut będzie wchłaniał sos - jeśli wchłonie go za dużo - to dolać więcej wody. Wersja parówkowa: Dodać pokrojone parówki, zagrzać w potrawie.
Ratatuja z kuskusem z parówkami
Ratatuja z kus kusem w wersji parówkowej - porcja druga