anecia04

anecia04

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 79]

Ratatuja z soczewicą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Śródziemnomorskie smaki moją propozycją na majówkowe weekendy

Ratatuja z soczewicą

Składniki:

Ratatuja z soczewicą

 

 

Sposób przygotowania:

Ratatuja z soczewicą
- Warzywa myjemy. Osuszamy. Bakłażana kroimy na plasterki, solimy i odstawiamy na kwadrans. Po tym czasie plastry bakłażana płuczemy z soli, osuszamy.
- Paprykę, cuknię i bakłażana kroimy w drobną kostkę.
- Na łyżce oliwy z oliwek extra vergine podsmażamy posiekaną cebulę i pokrojony w plasterki czosnek. Gdy zacznie pachnieć dodajemy kolejno bakłażana i dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine.
- Gdy bakłażan będzie już miękki dodajemy paprykę z cukinią, dusimy 10 minut
- Następnie dodajemy puszkę krojonych pomidorów i dusimy 5 minut
- Na sam koniec dodajemy 1/2 puszki osączonej soczewicy, całość doprawiamy bazylią, oregano,suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem oraz solą i pieprzem, dusimy jeszcze 2 minuty. Danie posypujemy umytą i posiekaną natką.