chef

chef

Szef Kuchni
[Przepisów: 16]

Ravioli spinatti con foresta balsamica

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

aby ciasto na ravioli było dobre po zarobieniu trzeba je schłodzić w lodówce 30 min

Ravioli spinatti con foresta balsamica

Składniki:

Ravioli spinatti con foresta balsamica

 

  • szpinak a jakże( koniecznie w listkach, może być mrożony) 500g
  • mąka durum ( najlepiej włoska ) 150 g
  • jajo ( polecam żółtko , zawiera więcej białka i tłuszczu) 1
  • woda ciepła do ciasta (na oko choliwcia) do konsystencji ciasta pierogowego
  • sol ...szczypta do ciasta a do farszu na smak
  • oliwa z oliwek extra virgin (mniam) 50 g
  • czosnek ( przyprawa wezyrów) 2 ząbki
  • gałka muszkatu ...do smaku
  • śmietanka 30 % 50 g
  • pieprz młotkowany... do smaku
  • syrop z owoców leśnych...20 ml
  • ocet balsamiczny ... 40 ml
  • i trochę pierdół ...dalej w przepisie

Sposób przygotowania:

Ravioli spinatti con foresta balsamica
ciasto ...hmmm ... wymaga ręki i odpowiednio dodanej ilości wody ... kształt pierożka to drugorzędne zadanie.... ma być żółte i lekko twardawei pachnieć toskanią farsz czyli remedium ... oczyszczone listki szpinaku przesmażamy równolegle z czosnkiem na oliwce przez 2 min ...po czym dodajemy śmietankę , sól pieprz , gałkę i np. suszone pomidory albo fetę ...ricottę ...bądź sam parmezan (smak zgoła odmienny ale ile możliwości...?) kto co lubi? tak dusimy kolejną minutę i ściągamy z ognia by szpinak nie stracił koloru... po wystudzeniu kleimy pierożki (fantazja wam powie co i jak skleić , włosi znają około 300 sposobów w temacie) gotowanie pestka 5 min . w lekko osolonej wodzie ... a teraz sos balsamico + syrop i redukcja aż do gęstości sosu tym razem do dekoracji polecam rukolę bądź roszponkę ... kurde zgłodniałem idę coś zrobić no i smacznego