SUPERPRZEPIS

Ravioli trzy kolory z mięsnym farszem

  • 9
  • mycha
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14
Ravioli trzy kolory z mięsnym farszem Więcej zdjęć (5)

Pracochłonne, włoskie pierożki z mięsnym farszem. Ładnie się prezentują i wspaniale smakują:)

Składniki:

Ravioli trzy kolory z mięsnym farszem

 

 

 

  • Ciasto czerwone
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 całe jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka oleju z czosnkiem, pomidorami i bazylią
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • ew. odrobina letniej wody

 

  • Farsz mięsno-pomidorowy
  • 450 g mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1/2 łyżeczki bazylii suszonej
  • 1/2 łyżeczki oregano suszonego
  • 4-5 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Ravioli trzy kolory z mięsnym farszem
Farsz mięsno-pomidorowy: Na oleju podsmażam posiekaną cebulę, po chwili dodaję posiekany drobno czosnek i również podsmażam. Dodaję mięso mielone i przyprawy, smażę całość kilka minut. Doprawiam ew. jeszcze do smaku przyprawami i ziołami. Pozostawiam do ostudzenia.



Ciasto neutralne: W misce mieszam wszystkie składniki i wyrabiam ciasto, dzielę na trzy równe kulki i przykrywam ściereczką żeby ciasto nie wyschło.



Ciasto zielone:
Wyrabiam wszystkie składniki i formuję kulkę, przykrywam ściereczką.



Ciasto czerwone: Wyrabiam wszystkie składniki i formuję kulkę, przykrywam ściereczką.



Ciasto zielone, czerwone i jedną część ciasta neutralnego wałkuję na stolnicy podsypanej mąką na placek o grubości 1 mm. Nożem kroję paski ciasta o szerokości ok. 1,5 cm. Dwie pozostałe części ciasta neutralnego wałkuję na placki o grubości ok. 2 mm.



Grubszy placek neutralny o grubości 2 mm smaruję delikatnie wodą i ściśle układam na przemian paski ciasta czerwonego, neutralnego i zielonego (jak to widać na zdjęciu) lekko dociskając każdy pasek do ciasta. Po czym wałkuję placek z kolorowymi paskami wałkiem w jedną stronę.



Za pomocą radełka wycinam z ciasta kwadraciki i przekładam na tackę wyłożoną ściereczką. Biorę każdy z kwadratów i wałkuję jeszcze jeśli jest za gruby. Odwracam połowę kwadracików spodem do góry i smaruję lekko wodą, nakładam ostudzony farsz i zlepiam z drugim kwadracikiem ciasta dokładnie dociskając brzegi pierożka.



Odkładam gotowe ravioli na tackę lub deskę wyłożoną ściereczką i przykrywam drugą ściereczką, aby pierożki nie obeschły. Gotuję ravioli w osolonym wrzątku kilka minut od wypłynięcia na wierzch. Przelewam zimną wodą i skrapiam oliwą, od razy podaję.
Ravioli trzy kolory z mięsnym farszem
Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodaję mięso i smażę
Ravioli trzy kolory z mięsnym farszem
Na posmarowane wodą ciasto neutralne kładę ściśle kolorowe paski
Ravioli trzy kolory z mięsnym farszem
Gdy wszystkie paski będą ułożone wałkuję placek w jedną stronę
Ravioli trzy kolory z mięsnym farszem
Na jednej kwadracik nakładam farsz, przykrywam drugim dociskając brzegi