SUPERPRZEPIS

Ravioli z bobem, miętą i ricottą

  • 2
  • agabi22
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Ravioli z bobem, miętą i ricottą

Przepyszne letnie danie, idealne połączenie ricotty, mięty i bobu. Eksplozja smaków. Gorąco polecam. Zasmakuje każdemu!

Składniki:

Ravioli z bobem, miętą i ricottą

 

  • bób 1/2 kg
  • serek ricotta 150 g
  • sól pieprz do smaku
  • świeża mięta kilka gałązek

 

  • ciasto :
  • jajka 2 szt
  • semolina 200 g

Sposób przygotowania:

Ravioli z bobem, miętą i ricottą
Przygotować ciasto makaronowe. Na stolnicę lub blat wysypać mąkę, dodać jajka i wyrobić elastyczne ciasto. Jeżeli jajka są duże a ciasto zbyt klejące, można dodać jeszcze mąki. Ciasto dobrze, cienko rozwałkować. Bób zblanszować w nieosolonej wodzie. Odcedzić, pozostawić do ostygnięcia. Następnie obrać , 3/4 przełożyć do miski wraz z serkiem ricotta oraz drobno posiekanymi listkami mięty. Wymieszać widelcem, lekko ugniatając. Można zblendować, wtedy farsz będzie jednolity. Farsz doprawić solą i pieprzem według uznania. Pas rozwałkowanego ciasta ułożyć na wysypanym mąką blacie. Układać małe "kupki" farszu - u mnie wielkości małej łyżeczki. Przykryć drugim płatem makaronu, lekko docisnąć pomiędzy farszem i radełkiem wykroić kształt kwadratu. Gotować w osolonej wodzi. Pozostały bób zblendować, dodać sól i pieprz. Podawać na nim ravioli. Smacznego :)