SUPERPRZEPIS

Ravioli z botwinką i serami

  • wjosna
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Ravioli z botwinką i serami

Powalające smakiem, delikatne pierożki z nadzieniem serowym i botwinką uduszoną z czosnkiem. Podane z koperkowym masłem. Chociaż nie jestem fanką lepienia pierogów, to dla tego smaku jestem gotowa sklejać je nawet w 35-stopniowym upale.

Składniki:

Ravioli z botwinką i serami

Na ciasto

  • 400 g mąki
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 6 łyżek wody
  • 1 łyżka oliwy
  • ½ łyżeczki soli
  • trochę mąki do podsypania

Na farsz

  • Po 1 łyżce masła i oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 pęczki botwinki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 150 g serka ricotta albo capri
  • 150 g mascarpone
  • 50 g tartego parmezanu
  • 1 jajko
  • sól, pieprz

Do podania

Sposób przygotowania:

Ravioli z botwinką i serami

Przygotować ciasto

Ravioli z botwinką i serami
Ciasto po wyrobieniu powinno odpocząć pół godziny

Do mąki dodać sól, jajka i żółtka, wymieszać. Dodać wodę i oliwę i zagnieść gładkie ciasto (ok 10 minut). W miarę potrzeby podsypać trochę mąki. Odłożyć na pół godziny.

Przygotować farsz

Ravioli z botwinką i serami
Podsmażoną botwinkę wymieszać z serami i jajkiem

Czosnek posiekać. Botwinkę umyć i odsączyć z wody, łodyżki drobno posiekać w 1 cm kawałki, odłożyć. Liście posiekać oddzielnie i odłożyć. Na patelni rozgrzać masło i oliwę. Lekko przesmażyć czosnek ( ok 1 minut) dodać łodyżki i smażyć ok 10 minut mieszając. Następnie dodać liście i dusić kolejne 5 minut. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Odstawić do lekkiego przestygnięcia. W misce wymieszać sery z jajkiem, solą i pieprzem. Dodać botwinkę i wymieszać.

Ulepić ravioli

Ravioli z botwinką i serami
Ravioli z botwinką i serami przed ugotowaniem

Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą rozwałkować cienko, nadać kształt prostokąta. Radełkiem wycinać kwadraty ok 8x8 cm ( ja to robiłam przy linijce). Na każdy kwadrat nakładać po łyżeczce farszu i sklejać. Można lekko posmarować brzegi wodą. Następnie jeszcze po dociskać brzegi widelcem. Można też sklejać inne kształty – kwadraty lub klasyczne pierogowe kółka.
To samo zrobić z 2 częścią ciasta.
Gotować partiami w osolonej wodzie, po ok 6-7 minut. Wykładać na tacę.

Podanie

Ravioli z botwinką i serami
Ravioli podawać lekko podsmażone na maśle i wymieszane z koperkiem

Przed podaniem łyżkę masła na patelni, lekko podsmażyć pierogi na końcu dodać posiekany koperek.