Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Ravioli z kremowym szpiankiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Delikatne w smaku ravioli ze wspaniałym kremowym farszem który wypływa po przekrojeniu pierożka. Najlepiej smakują świeżo po ugotowaniu polane stopionym masłem z wiórkami sera jednak odsmażone na maśle są równie smaczne.

Ravioli z kremowym szpiankiem

Składniki:

Ravioli z kremowym szpiankiem

Ciasto:

  • Ciasto:
  • 450g. mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 4 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • 1/2 łyżeczki soli

Farsz:

Dodatkowo:

  • białko do posmarowania ciasta
  • stopione masło do polania ravioli
  • tarty ser żółty do posypania ravioli ( najlepszy pikantny np. cheddar lub parmezan)

Sposób przygotowania:

Ravioli z kremowym szpiankiem

Ciasto:

Do mąki wbić jajko, dodać żółtka, wlać olej oraz wodę, posolić. Wyrobić dłońmi jednolite ciasto, odłożyć na 30 min aby odpoczęło.

Farsz:

Czosnek posiekać drobno, na patelni rozgrzać masło, przesmażyć czosnek, dodać umyty i osuszony szpinak, smażyć, aż liście zwiędną. Mascarpone wymieszać ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, olejem z pomidorów, słodką papryką oraz solą i pieprzem.
Ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować na cienki placek ok 0,5 cm na podsypanej mąką stolnicy.

Wykonanie:

Połowę każdego placka posmarować rozkłóconym białkiem, na posmarowanej połówce ułożyć po 1 łyżeczce farszu w ok 3 centymetrowych odstępach, przykryć pozostałą połówką dociskając ciasto palcami. Ravioli wykrawać specjalnym radełkiem lub nożem. Gotować w osolonym wrzątku do wypłynięcia. Podawać z roztopionym masłem i wiórami sera.