SUPERPRZEPIS

Razowa szarlotka bez jajek

  • 4
  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Razowa szarlotka bez jajek Więcej zdjęć (5)

Bardzo smaczne ucierane ciasto kruche bez jajek, z mnóstwem zdrowych składników, a w środku - gruba warstwa jabłek.

Składniki:

Razowa szarlotka bez jajek

 

 

Sposób przygotowania:

Razowa szarlotka bez jajek
Do miski wsyp obie mąki, kaszę mannę, płatki owsiane, otręby, proszek do pieczenia i wymieszaj. Miękkie masło dokładnie zmiksuj, następnie dodaj cukier i utrzyj na gładki i puszysty krem. Dodaj mieszankę sypkich składników i jeszcze przez chwilę miksuj. Z ciasta zrób kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia, a obręcz cienko posmaruj masłem i obsyp kaszą manną. Ciasto wyjmij z lodówki, ¾ ciasta przeznacz na wylepienie dna tortownicy i około czterocentymetrowego rantu. Pozostałą część ciasta z powrotem wstaw do lodówki, zrobisz z niego kruszonkę. Ciasto na dnie i obręczy formy ponakłuwaj widelcem. Posyp dwoma łyżkami kaszki. Obrane i bez gniazd nasiennych jabłka zetrzyj na cienkie pasterki i wymieszaj z sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Jabłka wyłóż równą warstwą do przygotowanej wcześniej tortownicy. Po wierzchu posyp kruszonką zrobioną z pozostałej w lodówce części ciasta. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz 50 minut. Jeśli ciasto zbyt szybko rumieni się od góry przykryj je arkuszem folii aluminiowej. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw w tortownicy do czasu, aż przestygnie, następnie przełóż na kratkę kuchenną do całkowitego ostygnięcia. Ostudzone ciasto możesz posypać cukrem pudrem. *jeśli jabłka są kwaśne wymieszaj je z dodatkową porcją cukru
Razowa szarlotka bez jajek
Miękkie masło dokładnie zmiksuj, następnie dodaj cukier i utrzyj na gładki i puszysty krem
Razowa szarlotka bez jajek
Obrane i bez gniazd nasiennych jabłka zetrzyj na cienkie pasterki.
Razowa szarlotka bez jajek
Upieczone ciasto przełóż na kratkę kuchenną do całkowitego ostygnięcia.
Razowa szarlotka bez jajek
Ostudzone ciasto możesz posypać cukrem pudrem.