jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Razowe ciasto z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Ciasto bardzo szybkie w przygotowaniu, miękkie, pulchne i pyszne!! Czego chcieć więcej! Idealne by wykorzystać sezonowe owoce. Można przygotować je bowiem nie tylko z rabarbarem:).

Razowe ciasto z rabarbarem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Razowe ciasto z rabarbarem

Składniki (24x36 cm blaszka)

Sposób przygotowania:

Razowe ciasto z rabarbarem

Etap 1

Razowe ciasto z rabarbarem
Umyty rabarbar dzielimy na mniejsze części

Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki około 1cm.

ETAP 2

Razowe ciasto z rabarbarem
Sypkie składniki łączymy razem

W dowolnym naczyniu łączymy ze sobą mąki oraz proszek do pieczenia.

Etap 3

Razowe ciasto z rabarbarem
Tłuszcz ucieramy z cukrem i jajkami

Masło oraz margarynę przekładamy do miski. Dodajemy do nich cukier. Składniki ucieramy dodając stopniowo po jednym jajku.

ETAP 4

Razowe ciasto z rabarbarem
Do puszystej masy dodajemy sypkie składniki

Masę ucieramy około 5 minut. Po tym czasie dodajemy sypkie składniki oraz wlewamy mleko. Ciasto wychodzi dość gęste.

ETAP 5

Razowe ciasto z rabarbarem
Na wyłożone ciasto wykładamy rabarbar

Gotowe wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy kawałki przygotowanego rabarbaru. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 50 minut w 180°C.
Po upieczeniu ciasto studzimy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.