ajo

ajo

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Razowe penne w sosie z cukinią i bczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Makaron w kremowym sosie z dodatkami

Razowe penne w sosie z cukinią i bczkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Razowe penne w sosie z cukinią i bczkiem

 

  • 2 garści makaronu razowego penne
  • ok. 120-150 g wędzonego boczku
  • 1 mała cukinia
  • 2 żółtka
  • 1 duża łyżka sera mascarpone
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • przyprawa Kamis Fit Up do makaronu
  • tarty parmezan do posypania

Sposób przygotowania:

Razowe penne w sosie z cukinią i bczkiem
Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu. Boczek kroimy w małą kostkę i podsmażamy na patelni, gdy się zarumieni dodajemy startą (ze skórą) cukinię na dużych oczkach oraz łyżkę masła, podsmażamy calość na niewielkim ogniu ok. 5 minut. Przygotowujemy sos: żółtka mieszamy z łyżka miękkiego masła, oliwą, mascarpone, ma powstać jednolity sos. Gdy makaron będzie gotowy, odsączamy go (pozostawiając w gorącym garnku) i od razu dodajemy gorącą cukinię z boczkiem i wlewamy sos, energicznie mieszamy. Jeśli sos będzie zbyt rzadki możemy garnek postawić jeszcze na małym ogniu, doprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą do makaronu. Rozkładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem. Smacznego :)
Razowe penne w sosie z cukinią i bczkiem
osobiście uwieliam pełnoziarniste makarony
Razowe penne w sosie z cukinią i bczkiem
Boczek podsmażamy na patelni na brązowo
Razowe penne w sosie z cukinią i bczkiem
dodajemy cukinię startą na tarce i podmsażamy z boczkiem i masłem
Razowe penne w sosie z cukinią i bczkiem
na koniec do gorących składników wlewamy sos