Jazzowe Smaki

Jazzowe Smaki

Starszy Kucharz
[Przepisów: 17]

Razowiec na zakwasie z syropem daktylowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Razowiec na zakwasie to jest to! Jak dla mnie, to najsmaczniejszy z chlebów, a do tego idealnie nadaje się dla każdego dbającego o linię. Dodatkowo syrop daktylowy nadaje mu lekko słodkiego smaku.. Rewelacja!

Razowiec na zakwasie  z syropem daktylowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Razowiec na zakwasie z syropem daktylowym

 

  • 400 gramów mąki pszennej razowej
  • 2 czubate łyżki syropu daktylowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 gramów aktywnego zakwasu żytniego
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 350 ml mocno ciepłej wody
  • 2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Razowiec na zakwasie z syropem daktylowym
Przygotować dwie miski. W jednej wymieszać suche składniki, mąkę z solą, w drugiej mokre: wodę z zakwasem, drożdżami, syropem daktylowym i oliwą z oliwek. Następnie wlać mokre do suchych i wyrobić dobrze mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego.Powinno to zająć około 10 minut. Przy czym warto pamiętać by wykonywać ruchy podobne do ręcznego wyrabiania ciasta. Przykryć miskę czystą ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie przemiksować aż ciasto będzie odchodzić od brzegów. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, polać oliwą i dokładnie podociskać palcami do brzegów, starając się by usunąć wszelkie pęcherzyki powietrza. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 50 stopni C i pozostawić do wyrośnięcia, aż chlebek sięgnie granic. Następnie zwiększyć temp. do 200 stopni C i piec przez kolejne 40 minut. Po upieczeniu, wyjąć z formy, zdjąć papier i wystudzić na kratce.
Razowiec na zakwasie  z syropem daktylowym
Ciasto chlebowe przed wyrastaniem , które powinno trwać ok. godziny
Razowiec na zakwasie  z syropem daktylowym
Wyrośnięte ciasto gotowe do przełożenia do formy
Razowiec na zakwasie  z syropem daktylowym
Ciasto po ostatnim wyrastaniu w piekarniku