anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Razowy chleb z płatkami owsianymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Bardzo smaczny i łatwy do wykonania chleb z mieszanki mąki białej i razowej oraz płatków owsianych. Na drugi dzień świetny na tosty.

Razowy chleb z płatkami owsianymi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Razowy chleb z płatkami owsianymi

 

 

Sposób przygotowania:

Razowy chleb z płatkami owsianymi
Pokruszone drożdże mieszam w miseczce z łyżeczką cukru, a gdy drożdże się rozpuszczą, dodaję 4 łyżki letniej wody i 2 łyżki mąki, mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut do wyrośnięcia. Płatki owsiane i obie mąki przekładam do dużej miski, dodaję wyrośnięty rozczyn, letnią wodę, letnie mleko, olej i sól. Wyrabiam ciasto mikserem początkowo na wolnych, a po chwili na najwyższych obrotach. Miskę z wyrobionym ciastem nakrywam lnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.Wyrośnięte ciasto przekładam z miski na oprószony mąką blat i jeszcze przez chwilę wyrabiam ręcznie, w razie potrzeby delikatnie podsypując mąką. Następnie ciasto przekładam do natłuszczonej i obsypanej otrębami formy o wymiarach 8,5x36 cm. Przykrywam lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do ponownego wyrastania. Foremkę z wyrośniętym ciastem wstawiam do nagrzanego do 230°C piekarnika i piekę 10 minut. Następnie obniżam temperaturę do 200°C i piekę jeszcze 25 minut. Chleb jest upieczony, gdy pukając w jego spód słychać głuchy odgłos. Chleb wykładam z foremki na kratkę kuchenną do wystudzenia.
Razowy chleb z płatkami owsianymi
Wyrośnięte ciasto przekładam z miski na oprószony mąką blat i jeszcze przez chwilę wyrabiam ręcznie.
Razowy chleb z płatkami owsianymi
Następnie ciasto przekładam do natłuszczonej i obsypanej otrębami formy o wymiarach 8,5x36 cm.
Razowy chleb z płatkami owsianymi
Wyrośnięte ciasto chlebowe w foremce przed wstawieniem do piekarnika.
Razowy chleb z płatkami owsianymi
Na drugi dzień świetnie nadaje się na tosty.

Tagi:

chleb pieczywo