Studio Kulinarne

Warsztat

Ręcznie robiony makaron

Ręcznie robiony makaron

Popularny, łatwy w przygotowaniu i sycący - taki jest makaron, jeden z symboli włoskiej kuchni. Nie każdy jednak wie, że pierwotne odmiany tego produktu powstały w … Chinach. To właśnie one uznawane są za kolebkę rozwoju makaronu i pierwszych potraw mącznych. Obecnie makaron cieszy się ogromną popularnością na całym świecie, nic więc dziwnego, że występuje w setkach odmian.

Na warsztatach skupimy się jednak na klasycznym włoskim makaronie. Robert Harna opowie wam, czym różni się ciasto z dodatkiem jajek od tego, do którego ich się nie dodaje? Z jakiej mąki najlepiej przygotowywać makaron, aby był najsmaczniejszy? Dowiecie się, jak powinno wyglądać idealne ravioli, a przede wszystkim - jak odpowiednio gotować makaron. Okazuje się, że ta z pozoru prosta czynność budzi wiele wątpliwości - czy ugotowany produkt należy przelewać zimną wodą? Czy do gotującej się wody należy dodać oliwę?

Nauczycie się przygotowywać samodzielnie różne gatunki makaronu, m.in. tagliatelle, spaghetti, papardelle, farfalle oraz włoskie pierożki. Poznacie tajniki klasycznego pesto, przygotujecie sos pomidorowy i oryginalny sos boloński, aglio olio i jeszcze więcej - jednym słowem wszystko to, co pozwoli od podstaw skomponować niepowtarzalne danie w iście włoskim stylu!


Prowadzący: Robert Harna
Terminy:
  • 2017-02-22, godzina 18:00 - 22:00
Miejsc: 12 z 12
Cena: 299.00 PLN
Zapisz się Kup Voucher

Aktualne warsztaty