monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1242]

Red velvet donut

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 18
  • KALORIE: 72
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na kolejną odsłonę donutów z piekarnika, tym razem na bazie musu porzeczkowego. Kto chętny?

Red velvet donut Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Red velvet donut

 

Sposób przygotowania:

Red velvet donut

ETAP 1:

Red velvet donut
do przetarrtych porzeczek dodać miód i wymieszać

Porzeczki rozmrozić. Następnie przełożyć do rondla i dusić do miękkości. Gdy owoce będą miękkie,zdjąć z ognia i zmiksować na puree. Przełożyć na sito i pozbawić pestek. Zebranego musu powinno być około 185 g. Do przetartych owoców dodać miód. Dokładnie wymieszać. Ostudzić zupełnie.

ETAP 2:

Red velvet donut
do sypkich składników dodać mus i wyrobić ciasto

Do miski przesypać mąkę, dodać otręby, drożdże, cukier. Wymieszać. Dodać mus porzeczkowy i wymieszać. Na koniec dodać letnie mleko i wyrobić ciasto. Następnie zagniatać ciasto około 5 minut.

ETAP 3:

Red velvet donut
ciasto przełożyć do miski i odłożyć do wyrośnięcia

Po tym czasie przełożyć do miski, zakryć folią spożywcza i odłożyć na około 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy ciasto wyrośnie ponownie lekko je wyrobić i rozwałkować na płat o grubości 1,5 cm. Ringiem o średnicy 9 cm lub ozdobną foremką wykroić kształty, a następnie kieliszkiem wykroić środki.

ETAP 4:

Red velvet donut
ciasto rozwałkować i wycinać kształty

Ułożyć na blasze i odłożyć na kolejne 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 18-23 minuty i upiec, aż będą rumiane. Ostudzić na kratce. Udekorować roztopioną czekoladą.