Regionalne specjały wigilijne w Polsce

wyjątkowe wigilijne dania dzięki którym regionalna tradycja jest wciąż żywa

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Regionalne specjały wigilijne w Polsce
Wyjątkowe wigilijne dania KUTIA: Najbardziej charakterystyczna wigilijna potrawa wschodniej Polski, od niej rozpoczyna się wieczerza. Jest symbolem jedności świata żywych i umarłych. Występuje także w kuchni litewskiej, ukraińskiej i białoruskiej. SIEMIENIEC: Niezbyt gęsta zupa z siemienia lnianego, podawana z pęczakiem. Popularna szczególnie w okolicach Rzeszowa. JUHA: Na Dolnym Śląsku kompot z suszonych owoców śliwek, jabłek, gruszek GARUS (KWAŚNE): Zawiesista zupa z suszonymi owocami białą fasolą i rozkruszonym piernikiem. Wywodzi się ze Śląska, jest także bardzo popularna w Małopolsce. POLEWKA OWOCOWO - GRZYBOWA: Zupa z suszonych borowików i owoców jabłek, wiśni, gruszek i śliwek zagęszczana śmietaną. Podawana na Pomorzu. ŚLISZKI: Drożdżowe bułeczki z makiem, posypane startym piernikiem, ułożone warstwami w salaterce i nasączone mlekiem z roztopionym masłem. Popularne na Górnym Śląsku w okolicach Opola. KYSIELNICA: Żur zrobiony z płatków owsianych przyprawiony czosnkiem, kminkiem i listkami laurowymi podawany na Dolnym Śląsku.