iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Regionalny kartok

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Przepis stary, regionalny, tradycyjny choć mało znany. Kartok zajadali Bojkowie i Łemkowie ponad 100 lat temu w Bieszczadach. Drugi człon nazwy potrawy pochodzi od miejscowości Ustrzyki Dolne lub Górne, czyli z moich okolic.

Regionalny kartok

Składniki:

Regionalny kartok

 

 

  • 1 cebula

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Regionalny kartok
Ziemniaki obrać ugotować w osolonej wodzie i przepuścić przez praskę - dawniej przecierano przez sito. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na maśle - cebulkę dodać do ziemniaków.

2 jajka ugotować na twardo. Jedno jajko wbić do masy ziemniaczanej. Ugotowane jajka na twardo posiekać dodać do masy, doprawić solą, gałką i pieprzem do smaku.Wyrobić masę.

Formować małe kotlety. Obtoczyć je w mące potem w jajku i na koniec w tartej bułce. Smażyć na złoto.Podajemy z sosem czosnkowym lub kwaśną gęsta śmietaną. 

Tagi:

jajko tarta jajka