Kasja1986

Kasja1986

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Rekin błękitny z wiosennymi warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Lubię czasem swoich gości zaskakiwać prostymi, a zarazem wyszukanymi przysmakami jednym z nich jest rekin błękitny podany w towarzystwie wiosennych warzyw.

Rekin błękitny z wiosennymi warzywami

Składniki:

Rekin błękitny z wiosennymi warzywami

 

  • 2 steki z rekina, każdy ok 13 dag
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • ząbek czosnku

 

 

Sposób przygotowania:

Rekin błękitny z wiosennymi warzywami
Steki rekina skrapiamy sokiem z cytryny. Lekko pieprzymy i kropimy sosem sojowym lub teriyaki. Masło ucieramy z sokiem z cytryny, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Masłem nacieramy rybę. Owijamy ją w pergamin lub folię aluminiową obkładamy cząstkami cytryny. Gotujemy na parze około 15-20 minut w zależności of grubość i steków. Warzywa obieramy kroimy na mniejsze części i również gotujemy na parze na wierzch kładziemy kilka wiórków masła i przyprawiamy odrobinę soli i pieprzem. Podajemy od razu po przygotowaniu. Żeby danie było pożywniejsze możemy podać je z pieczonymi ziemniaczkami lub ulubionymi kluseczkami. Smacznego

Tagi:

sosy cukinia