ohemaa

ohemaa

Kuchcik
[Przepisów: 3]

Rekin po norwesku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Podobną rybę zaserwował mi jedna restauracja w moim mieście. Rekina można zastąpić inną ulubioną rybą.

Rekin po norwesku

Składniki:

Rekin po norwesku

 

  • 4 filety z rekina,
  • sól, pieprz,
  • kolendra w proszku
  • cytryna,

 

  • Sos:
  • 300 ml słodkiej śmietanki (30%)
  • 250 g masła
  • natka pietruszki
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Rekin po norwesku
Filety delikatnie posolić, popieprzyć, posypać kolendrą, skropić cytryną.
Smażyć na głębokim oleju, z dodatkiem masła, 10 min z każdej strony uważając aby się nie przypaliło(!).

Sos:
Śmietankę gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje. Dodać masło i mieszać do rozpuszczenia. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i sok z cytryny. Doprawić wg uznania solą i pieprzem.

Tagi:

rekin sosy