gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Reniferki muffinkowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Renifery będą bardzo smakowały wnukom. Co do składników DODATKOWO nie podawałam ilości. Zależy to od ilości przygotowanych muffinek.

Reniferki muffinkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Reniferki muffinkowe

 

  • CIASTO
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • ok. 9 dag margaryny
  • 1,5 szklanki mąki
  • 10 dag cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • MASA
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 budyń waniliowy
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2,5 łyżki cukru
  • DODATKOWO
  • biszkopty okrągłe
  • precle małe
  • lentinki
  • draże

Sposób przygotowania:

Reniferki muffinkowe
CIASTO: margarynę rozpuścić i zostawić do przestudzenia. W osobnej misce lub garnku wymieszać mleko, jogurt, żółtko i jajko. Dolać margarynę. W innej mice wymieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Płynne składniki wlać do sypkich, wymieszać łyżką. Przygotowane ciasto przełożyć do przygotowanych papilotek. Piec w 180 st. ok. 25-30 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić. 
MASA: szklankę mleka zagotować, w mniejszej rozmącić mąki, proszek do pieczenia i budyń w proszku. Wlać do gotującego się mleka. Mieszać i gotować aż się zagotuje. Ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem i dodawać po trochu budyniu. Budyń przekładać na muffinki, tworząc kopce. Na każdy kopiec położyć 1 biszkopta okrągłego, nad nim ułożyć twa lentinki tworząc oczka, obok dwa precelki, układając "rogi". Na każdy biszkopt masą "nakleić" draża formując nos. Tak przygotowane reniferki można już zajadać. 
Reniferki muffinkowe
Najpierw należy roztopić margarynę w garnku
Reniferki muffinkowe
Sypkie skłądniki wymieszać ze sobą w misce
Reniferki muffinkowe
Tak samo zrobić z płynnymi składnikami.
Reniferki muffinkowe
Składniki płynne i sypkie połączyć łyżką i przelać do papilotek. Piec.