Restauracja Vapiano w Warszawie

  • 15

Pierwsza w Polsce restauracja VAPIANO mieści się w kompleksie Marynarska Business Park przy ul. Taśmowej 7 w Warszawie.

         
ocena: 3/5 głosów: 3
Restauracja Vapiano w Warszawie
Specjalnością restauracji są przygotowywane z naturalnych składników oryginalne dania kuchni włoskiej serwowane w ciągu kilku minut oraz Front Cooking – przyrządzanie potraw na oczach gości.

Pierwsza w Polsce restauracja Fresh-Casual należąca do międzynarodowej sieci VAPIANO rozpoczyna swoją działalność. Jej otwarcie nastąpiło dokładnie 10 września 2008 r. o godz. 9.00 rano. Restauracja, której specjalnością są dania kuchni włoskiej, mieści się w nowoczesnym kompleksie Marynarska Business Park przy ul. Taśmowej 7 w biznesowej części warszawskiego Mokotowa. Na gości VAPIANO czekają utrzymane w miejskim klimacie wnętrza z drzewami oliwnymi, ogrodem świeżych ziół oraz oryginalnym kominkiem. W środku znajduje się również strefa lounge służąca relaksowi, a na zewnątrz od strony ulicy Taśmowej – taras z ogródkiem. Atrakcję stanowi także własna manufaktura, w której codziennie wyrabianych jest 8 rodzajów makaronów. Wszystkie potrawy serwowane w restauracji VAPIANO to oryginalne włoskie przepisy. Dania przyrządzane są wyłącznie z naturalnych składników, bez użycia półproduktów i dodatku sztucznych składników. W menu znajdują się makarony, pizze, sałaty, przystawki i desery oraz bogaty wybór win i oryginalnej włoskiej kawy. Dodatkowo co dwa miesiące szef kuchni przygotowywać będzie nowe propozycje sezonowe – pierwsze z nich pojawią się już w październiku.

Goście VAPIANO przy wejściu do restauracji otrzymują specjalną kartę chipową służącą do zapisywania złożonych zamówień. Po zdecydowaniu się na określoną grupę dań podchodzą do sekcji, przy której kucharze przygotowują te właśnie potrawy (np. pizze lub makarony) i zamawiają konkretną pozycję z menu. Danie przygotowywane jest na oczach gości w ciągu 3-5 minut, a następnie zabierane przez nich do stolika. Upieczenie pizzy trwa nieco dłużej (około 8 minut), jednak aby nie czekać przez ten czas przy stanowisku kucharza, goście otrzymują pager sygnalizujący, gdy potrawa jest już gotowa do odbioru. Rachunek reguluje się przy wyjściu, po dokonaniu w kasie odczytu z karty. Warszawska restauracja VAPIANO otwarta będzie 7 dni w tygodniu: od poniedziałku do piątku w godz. 9.00-24.00, zaś w weekendy w godz. 11.00-1.00.

Vapiano to powstała według nowatorskiego konceptu międzynarodowa sieć restauracji Fresh-Casual. Termin ten oznacza potrawy przygotowywane z produktów naturalnych oraz serwowane w swobodnej atmosferze. Dewiza VAPIANO brzmi „świeżo, szybko i przyjemnie”. Specjalność sieci to oryginalne dania kuchni włoskiej – makarony, pizze, sałaty, przystawki oraz desery.

VAPIANO powstało 5 lat temu i obecnie posiada około 40 restauracji na całym świecie. Połowa z nich mieści się w Niemczech, natomiast pozostałe działają w Anglii, Belgii, Austrii, Szwajcarii, Holandii, Turcji, Szwecji, Estonii, na Węgrzech, w Stanach Zjednoczonych, a także na Bliskim Wschodzie. W Polsce pierwsze restauracje VAPIANO zostaną otwarte w 2008 r. w Warszawie i Wrocławiu, natomiast docelowo w ciągu nadchodzących lat powstanie ich około 30.