marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Ringelki cebulowo-ziołowe w cieście.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Cebule obrać,opłukać,pokroić na plasterki,a z nich obręcze.Ubić składniki na ciasto,doprawić,zanurzać w cieście obręcze cebulowe.Smażyć.

Ringelki cebulowo-ziołowe w cieście.

Składniki:

Ringelki cebulowo-ziołowe w cieście.

 

  • 3-4 jajka,
  • kopiasta szklanka mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki mleka lub śmietanki 36%,
  • 2 średnie cebule,
  • po szczypcie różnych suszonych ziół,np.bazylia,szałwia,kmin rzymski,
  • sól,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Ringelki cebulowo-ziołowe w cieście.
Cebule po obraniu i umyciu pokroić na średnie plasterki,a z nich powypychać obręcze tzw.ringelki prosto na talerz.Z mąki,jaj,śmietanki czy mleka,ziół i soli ubić płynną,ale dosyć gęstą masę i zanurzać w niej obręcze z cebuli.Rozgrzać tłuszcz na patelni i na skwierczący kłaść dużą łopatką obręcze w cieście na patelnię,tworząc przedtem otworki w środku.Smażyć z 3-5 min.na dużym ogniu z obu stron na złoty kolor.Wyjmować i osączać z tłuszczu ringelki na papierowym ręczniku i przełożyć na średni półmisek.Podawać jako przekąskę samą w sobie lub do kiełbasek z wody.