Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Ris a la mande z malinami czyli duński deser ryżow

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Jest to tradycyjny duński pudding ryżowy z migdałami, w oryginale podawany z sosem wiśniowym, podawany jest najczęściej w Boże Narodzenie, wówczas osoba, która znajdzie całe migdały w deserze dostaje mały upominek ;)

Ris a la mande z malinami czyli duński deser ryżow Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ris a la mande z malinami czyli duński deser ryżow

 

Sposób przygotowania:

Ris a la mande z malinami czyli duński deser ryżow
Do rondelka wsypujemy ryż i wlewamy wodę. Całość zagotowujemy i gotujemy 5 minut. Następnie wlewamy mleko oraz dodajemy ziarenka z 1 laski wanilii. Rondelek przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż ryż zacznie się rozpadać. Co jakiś czas można zamieszać. Ugotowany ryż przekładamy do miski i schładzamy przez noc w lodówce. Następnego dnia kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru i kilkoma kroplami aromatu migdałowego. Delikatnie mieszamy ją z zimną masą ryżową oraz posiekanymi migdałami. Masę przekładamy do 4-6 pucharków. Do wnętrza każdego z pucharków wkładamy po całym migdale. Pucharki wkładamy do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy sos. Do rondelka wkładamy maliny, cukier i 1-2 łyżeczki soku z cytryny. Całość chwilkę podgrzewamy aż do rozpuszczenia cukru. Wówczas mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w 1-2 łyżkach wody i mieszamy z malinami. Chwilkę gotujemy i zdejmujemy z ognia. Schłodzony pudding ryżowy podajemy z ciepłym sosem malinowym, udekorowane płatkami migdałowymi. Smacznego :)
Ris a la mande z malinami czyli duński deser ryżow
Do rondelka wsypujemy ryż i wlewamy wodę
Ris a la mande z malinami czyli duński deser ryżow
Następnie wlewamy mleko oraz dodajemy ziarenka z 1 laski wanilii.
Ris a la mande z malinami czyli duński deser ryżow
Rondelek przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż ryż zacznie się rozpadać.
Ris a la mande z malinami czyli duński deser ryżow
Do rondelka wkładamy maliny, cukier i 1-2 łyżeczki soku z cytryny.

Tagi:

ryż risotto