Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 395]

Risotto alla Milanese

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Rosotto z Mediolanu, przepis pochodzi z książki "Znane i nieznane Dania kuchni włoskiej" Małgorzaty Caprari. Proste i smaczne, polecam.

Risotto alla Milanese Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Risotto alla Milanese

 

 

  • 1 średniej wielkości cebula

 

 

  • 6 szklanek rosołu ( może być z kostki )

 

 

  • pól szklanki startego sera ( najlepiej parmezanu )

 

Sposób przygotowania:

Risotto alla Milanese
Cebule drobno pokroić i zeszklić na dwóch łyżkach masła. Do zeszklonej cebuli dodać ryż i podgrzewać mieszając drewnianą łyżką lub silikonową łopatką, aż wchłonie tłuszcz i stanie się przezroczysty.

Następnie dodać wrzący rosół, przykryć pokrywa i gotować na malutkim ogniu około 15- 20 minut. Szafran rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody, dodać do gotującego się ryżu i gotować kolejne 5 minut, stale mieszając.

Na końcu dodać łyżkę masła, starty ser, ewentualnie doprawić jeszcze solą. Odstawić na 2 - 3 minuty, następnie od razu podawać.

Smacznego :)
Risotto alla Milanese
cebule zeszklić na dwóch łyżkach masła, uważać by nie przypalić
Risotto alla Milanese
Do cebuli dodać ryz, by wchłonął tłuszcz
Risotto alla Milanese
Do ryżu wlać wrzący rosół, przykryć i gotowac
Risotto alla Milanese
szafran rozpuścić w zimnej wodzie dodać do ryzu
Risotto alla Milanese
Na końcu dodać ser i masło

Tagi:

risotto ryż ser