darmiona

darmiona

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 304]

Risotto garam masala

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Risotto o orientalnym smaku

Risotto garam masala Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Risotto garam masala

 

  • 0,5 kg piersi z kurczaka
  • 1 mała cebula
  • 400 gram ryżu do risotto
  • kilka pędów bambusa
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • sól
  • przyprawa garam masala
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 łyżka masła
  • odrobina oleju
  • kilka kropel sosu sojowego grzybowego

Sposób przygotowania:

Risotto garam masala
Piersi kroimy na małe kawałki, wrzucamy na patelnię z olejem, doprawiamy garam masalą, dodajemy pędy bambusa, sos sojowy i smażymy. Na drugiej, większej patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną drobno cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, wsypujemy ryż i zalewamy częścią bulionu. Co jakiś czas mieszamy i stopniowo dolewamy bulion aż ryż zmięknie. Następnie dodajemy kukurydzę, usmażonego kurczaka i ewentualnie doprawiamy do smaku solą.
Risotto garam masala
Kurczaka posypujemy sporą ilością przyprawy
Risotto garam masala
Cebulkę szklimy na maśle i dodajemy ryż plus bulion
Risotto garam masala
Do kurczaka dodajemy pędy bambusa i sos sojowy
Risotto garam masala
Do ryżu dodajemy kukurydzę i kurczaka z pędami