Risotto grzybowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Risotto z bulionem grzybowym, doskonałe do potraw z grzybów - z kuchni mojej mamy

Risotto  grzybowe

Składniki:

Risotto grzybowe

 

  • Na 3 porcje
  • 1 szkl. ryżu na risotto
  • 100 ml białego wina
  • 1 cebulka
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1/2 l gorącego bulionu grzybowego
  • 2-3 łyżki tartego parmezanu

Sposób przygotowania:

Risotto grzybowe
Cebulkę obrać, pokroić. Ryż niepłukany przesmażyć na maśle z cebulką mieszając do momentu, kiedy każde ziarenko będzie oblepione tłuszczem (nie rumienić ani ryżu ani cebuli). Dodać wino i dalej podgrzewać na małym ogniu. Gdy odparuje wlewać porcjami (po łyżce wazowej) bulion. Gdy jedna porcja się wchłonie, dolewać następną. Gdy wchłonie ostatnia porcja bulionu, dodać sól, pieprz, przykryć pokrywką i gotować jeszcze 5 minut. Po tym czasie wyłączyć gaz, dołożyć 2-3 łyżki tartego parmezanu, wymieszać i 5 min. jeszcze potrzymać pod przykryciem na kuchni. Podawać Ragout z prawdziwkami lub inną potrawą grzybową. Smacznego.