Martyna12

Martyna12

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Risotto kokosowe z indykiem i brokułem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kremowe, delikatne idealne dla dorosłych i dla dzieci risotto z indykiem i brokułem o wspaniałym smaku mleczka kokosowego. Z podanych składników wychodzi porządnych 5 porcji.

Risotto kokosowe z indykiem i brokułem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Risotto kokosowe z indykiem i brokułem

 

  • 250g. ryżu do risotto
  • 500g. fileta z indyka
  • 1 broków ( ok. 500g.)
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oleju kokosowego
  • 800 ml mleczka kokosowego ( 2 puszki)
  • 200 ml rosołu drobiowego
  • 2 łyżki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
  • 2 łyżki ziół do dań drobiu
  • sól morska świeżo mielona
  • kolorowy pieprz świeżo mielony
  • 2 łyżki masła 82%
  • Parmezan, cheddar lub inny pikantny ser do podania z risotto

Sposób przygotowania:

Risotto kokosowe z indykiem i brokułem
Mięso myjemy , osuszamy , kroimy w cienkie paski.

Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy , wkładamy indyka , doprawiamy suszonymi pomidorami oraz ziołami, smażymy na rumiano.

Mięso zdejmujemy z patelni.

Cebulę kroimy w kostkę , czosnek siekamy drobno.

Na tłuszczu po smażeniu mięsa szklimy cebulę z czosnkiem.

Wsypujemy ryż, smażymy chwilkę mieszając aż stanie się szklisty.

Umytego brokuła dzielimy na małe różyczki , dodajemy na patelnie.

Składniki zalewamy 1 ok. 1/2 puszki mleczka kokosowego.

Gdy ryż go wchłonie stopniowo dolewamy mleczko do jego wykończenia ( kolejne 600 ml)

Na koniec wlewamy rosół , dusimy do powstania kremowego risotto.

Doprawiamy świeżo mieloną solą i pieprzem , dodajemy masło.

Ponownie mieszamy.

Podajemy natychmiast na gorąco posypane tartym serem.
Risotto kokosowe z indykiem i brokułem
Risotto kokosowe z indykiem i brokułem

Tagi:

danie risotto